Έχετε αναρωτηθεί ποτέ η τροφή που καταναλώνουμε συνάρτηση πόσων παραγόντων είναι; Σίγουρα η διάθεση μας και η όρεξη αποτελούν τους κύριους άξονες που μας ωθούν στο φαγητό. Παράλληλα όμως με αυτούς πλήθος άλλων παραμέτρων, εξωτερικών ερεθισμάτων κυρίως, επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής.
Έχει σημασία άραγε αν το φαγητό που τρώμε είναι κρύο ή ζεστό στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε; Η αν πιούμε ένα ποτήρι κρύο ή ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα επηρεάσει και πόσο το γεύμα μας;
Πρόσφατη μελέτη (Appetite 2003) έδειξε ότι η θερμοκρασία του φαγητού αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό, την αξία του οποίου στην ρύθμιση της πρόσληψης τροφής δεν έχουμε αξιολογήσει ανάλογα. Γνωρίζουμε ότι άλλα προϊόντα έχουμε μάθει να τα απολαμβάνουμε κρύα όπως το παγωτό και αλλά ζεστά όπως τις τηγανιτές πατάτες.
Υπάρχουν και άλλες τροφές που τρώγονται είτε κρύες, είτε ζεστές προσφέροντας σχεδόν την ίδια απόλαυση όπως η μαγιονέζα που τρώγεται είτε πάνω από μία κρύα σαλάτα ως dressing, είτε πάνω από καυτές τηγανιτές πατάτες.
Επίσης πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό και δοκιμάστε μία καυτερή πράσινη πιπεριά, μπορεί και να μην την νιώσετε, αντίθετα δοκιμάστε την ίδια καυτερή πιπεριά μετά από λίγο ζεστό τσάι, θα νιώσετε σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.
Γίνεται φανερό λοιπόν ότι τόσο η θερμοκρασία του προϊόντος, όσο και η θερμοκρασία του στόματος επηρεάζει την γεύση, την απόλαυση και κατά συνέπεια την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής. Είναι γεγονός ότι το φαγητό αποτελεί σήμερα μία απόλαυση και δεν σταματάμε να τρώμε αν δεν ικανοποιηθούμε τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό.
Τι είναι αυτή η ικανοποίηση που μας προσφέρει το φαγητό;
Είναι αυτή η υφή, η γεύση και η οσμή του που κυρίως σχετίζονται με την αντίδραση των λιπαρών και της ζάχαρης με τους γευστικούς μας κάλυκες.
Πηγή http://www.in2life.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου