Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Είδη κεριού - Υλικά κηροπλαστικής

Κερί σόγιας- οικολογικό

Είναι φυτικής προέλευσης (βιολογικό, από ανανεώσιμες πηγές). Πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ όπου και καθιερώθηκε από το Bodyshop την δεκαετία του 90.
Σε μορφή flakes, σκληρή για χυτά κεριά και μαλακή για γέμισμα ποτηριών
Πλεονεκτήματα: Πολύ καλή καύση χωρίς καπνό, άοσμο, λιώνει σε φούρνο μικροκυμάτων, δεν χρειάζεται διπλή χύτευση. Δέχεται ως και 10% άρωμα. Φυσικό, βιολογικό υλικό. Βιοδιασπώμενο. Καθαρίζει εύκολα με κοινά απορρυπαντικά. Έχει διάρκεια καύσης 30% περισσότερο από τις παραφίνες. Δεν έχει διαφάνεια αλλά χρωματίζεται σε όμορφες παστέλ αποχρώσεις.
Μειονεκτήματα σε σύγκριση με την παραφίνη: Σκληρή και εύθραυστη, σε χυτά κεριά μετά από πολλές ώρες καύσης παρουσιάζει ρωγμές από όπου χύνεται το κερί.
Δεν έχει διαφάνεια.
Συνήθως χρησιμοποιείται για γεμίσματα ποτηριών η μαλακή δεν έχει τα ελαττώματα της σκληρής.
Στοιχίζει περισσότερο από την παραφίνη 2,5€ έναντι 2€/κιλό.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τα παρακάτω links: Οδηγίες χρήσεις θα βρείτε στο τμήμα FAQ του site.

Κερί κοκκοφοίνικα (palmwax)

Από κοκκοφοινικέλαιο προέλευσης Μαλαισίας
Κατάλληλο για όλες τις κατηγορίες κεριών, ορισμένες ποιότητες εμφανίζουν ενδιαφέροντα σχέδια στην επιφάνεια (σχήματα φτερού, μαρμάρου, φολίδες).
Καίγονται χωρίς καπνό. Είναι σκληρό υλικό χωρίς διαφάνεια, σπάει εύκολα και είναι σχετικά δυσεύρετο. Η τιμή του διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή του κοκκοφοινικέλαιου και τελευταία έχει αυξηθεί πολύ λόγω αυξημένης ζήτησης.


Κερί μέλισσας

Το πιο γνωστό και παραδοσιακό κερί. Χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους. Λέγεται και καθαρό κερί και προτιμάται για θρησκευτικές τελετές. Η εγχώρια παραγωγή είναι εξαιρετικής ποιότητας αρωματικό αλλά υπάρχει σε περιορισμένες ποσότητες και είναι πολύ ακριβό 7-8€/κιλό. Άλλες ποιότητες που διατίθενται στην αγορά είναι Ισπανικής, Γερμανικής προέλευσης σε τιμή 5-6€, Μαρόκου και Κίνας με 4-5€. Το χρώμα του είναι από ανοικτό κίτρινο ως καφέ. Υπάρχει και λευκό (έχει λευκανθεί) όπως και σε φύλλα σε διάφορα χρώματα.
Η χύτευσή του είναι δύσκολη, καλούπια από αλουμίνιο δεν είναι κατάλληλα (κολλάει). Κατάλληλα καλούπια είναι από plexy, γυάλινα η σιλικόνης. Φυσικά η πιο συνήθης μέθοδος είναι η εμβάπτιση (βούτηγμα), με αυτό τον τρόπο παράγονται τα γνωστά κεριά εκκλησίας, λαμπάδες κλπ. Κεριά κύλινδροι η ανάγλυφα μπορεί να φτιάξει κανείς αλλά σε μικρά μεγέθη (διαμέτρους ως 8εκ) μεγαλύτερα δεν καίγονται σωστά. Επίσης πρέπει να προσέξει κανείς το φυτίλι, χρειάζονται χοντρό συμπαγές φυτίλι στρογγυλό (roundwick). Μια εύκολη μέθοδος κατασκευής κεριών μέλισσας χωρίς χύτευση είναι φτιάχνοντας ρολό από φύλλα μελισσοκεριού. Συμβουλευτείτε το link: Σας συστήνομε να πειραματιστείτε με το κερί μέλισσας αν ασχολείστε με παραδοσιακά προϊόντα και έχετε κατάστημα σε τουριστικές περιοχές. Το κερί μέλισσας εφόσον του δώσετε ένα ενδιαφέρον σχήμα μπορεί να πουληθεί ακριβά.
Ταιριάζουν ωραία σε παραδοσιακούς χώρους όπως μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία.
Σε συνδυασμό με μαύρα μεταλλικά κηροπήγια, όταν καίγονται ένα μέρος στάζει και δίνει διάφορα ενδιαφέροντα εφέ. Και οπωσδήποτε διαφέρουν από τα αντιαισθητικά ρεσώ! Σε περίπτωση που δεν έχουν αρκετό άρωμα μπορείτε να το ενισχύσετε με προσθήκη αρώματος HONEY.
Προσοχή! Τα περισσότερα κεριά του εμπορίου που πωλούνται για καθαρό κερί είναι συνήθως νοθευμένα με παραφίνη. Το ποσοστό νοθείας είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί.

Κερί Ζελέ διάφανο

Το υλικό αυτό έχει σαν βάση την υγρή παραφίνη στην οποία προστίθεται ένα πολυμερές για να της δώσει την μορφή γέλης (gel) χωρίς να επηρεαστεί η διαφάνεια. Λιώνει και γεμίζεται σε ποτήρια η βάζα. Λόγω της διαφάνειας προσθέτουμε διάφορα διακοσμητικά υλικά όπως κοχύλια, άμμο, λουλούδια, χάντρες. Καίγεται με ειδικά φυτίλια λόγω του υψηλού ιξώδους ( παχύρρευστο). Χρωματίζεται με διάφανα χρώματα.

Κερί από ελαιoκράμβη (rapeseed wax)
Νέο υλικό από επεξεργασμένο κραμβέλαιο (rapeseed oil) Γαλλικής προέλευσης θεωρείται το πιο οικολογικά ορθό επειδή παράγεται στην Ευρώπη από ανανεώσιμες πηγές. Ενώ η σόγια εισάγεται από Αμερική. Δεν υπάρχει εμπειρία στη χρήση του, σύντομα όμως για όποιον ενδιαφέρεται θα έχομε ποσότητα διαθέσιμη για δοκιμές. Βεβαίως θα το δοκιμάσω και εγώ και θα δημοσιεύσω τα αποτελέσματα των δοκιμών.  



πηγή http://candlemaking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου