Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Χρήσιμα υλικά για την κηροπλαστική



ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

Τα κεριά διατίθενται σε απεριόριστες αποχρώσεις από φωτεινούς τόνους του Ivory και παστέλ σε σκούρα καφέ, μεταλλικά, και σε διάφορες στρώσεις.
Οι κατασκευαστές εισάγουν νέους τόνους κάθε χρόνο ανάλογα με τις τάσεις της διακόσμησης και μόδας.
Αν και η απόχρωση του κεριού είναι το δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό (μετά το άρωμα) που επηρεάζει την επιλογή του καταναλωτή, το χρώμα και το άρωμα συνδέονται στενά. Έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι το χρώμα του κεριού πρέπει να αντικατοπτρίζει την ψυχολογική αντίληψη του αρώματος. Η κανέλλα πχ αναμένεται να συνδυάζεται με μπορντώ-καφέ απόχρωση ενώ φρέσκα θαλασσινά αρώματα με θαλασσί η μπλε απόχρωση, βανίλια με εκρού κλπ.
Οι σωστοί κατασκευαστές κεριών πρέπει να συνδυάσουν την τέχνη και και ομορφιά του χρώματος με την επιστήμη της επιλογής των κατάλληλων υλιών ώστε τα κεριά τους να είναι αισθητικά ελκυστικά και να καίνε με ασφάλεια. Η επιλογή της χρωστικής ποικίλει ανάλογα με το υλικό του κεριού, το φυτίλι και το άρωμα που χρησιμοποιείται.

Χρωστικές (βαφές) έναντι πιγμέντων

Ειδικά επιλεγμένες βαφές και πιγμέντα χρησιμοποιούνται στον χρωματισμό των κεριών. Τα πιγμέντα έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τις βαφές και έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα.
Γενικά τα πιγμέντα χρησιμοποιούνται για εξωτερική επικάλυψη του κεριού ενώ οι βαφές μάζας χρωματίζουν όλη την μάζα του κεριού.

Βαφές μάζας

Διατίθενται σε υγρή μορφή και σε σκόνη και δίνουν στο κερί διάφανο χρώμα. Ο κηροπλάστης μπορεί να πετύχει μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Επειδή καίγονται εύκολα δεν βουλώνουν το φυτίλι και επηρεάζουν λίγο την καύση.
Οι βαφές μάζας επηρεάζονται από την θερμότητα, το φως, το άρωμα, και άλλους παράγοντες. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να αλλοιώσουν ελαφρά την απόχρωση του κεριού με το χρόνο αλλά δεν θα επηρεάσουν την καύση.

ΠΙΓΜΕΝΤΑ

Τα πιγμέντα είναι μικροσκοπικά σωματίδια χρωστικής σε διασπορά που δημιουργούν μία συνεχής μορφής στρώση χρώματος παρόμοια με μπογιά. (επίχρισμα). Δεν διαλύονται, δεν μεταναστεύουν δεν λερώνουν και δεν ξεθωριάζουν σαν τις βαφές μάζας. Γενικά δεν καίγονται καλά και τα σωματίδια θα βουλώσουν το φυτίλι αν καούν. Αυτό τα κάνει ακατάλληλα για χρωματισμό κεριών σε όλη την μάζα που προορίζονται να καούν. Αντιθέτως χρησιμοποιούνται για επικάλυψη της εξωτερικής επιφάνειας του κεριού.
Βαφές και πιγμέντα είναι ασφαλή για χρήση στο κερί.

Συνδυασμοί χρωστικών

Εταιρίες που προμηθεύουν χρώματα έχουν αναπτύξει συνδυασμούς σε συνεργασία με κατασκευαστές κεριών που έχουν σωστή καύση και την επιθυμητή απόχρωση.
Ένα σωστά χρωματισμένο κερί δεν πρέπει να καπνίζει υπερβολικά. Η κάπνα είναι αποτέλεσμα του μήκους του φυτιλιού και επηρεασμού της φλόγας.

Φυτίλια

Διαφορετικά μεγέθη φυτιλιών επιτρέπουν σε διαφορετικές ποσότητες καυσίμου να απορροφώνται στη φλόγα. Πολύ καύσιμο προκαλεί κάπνα και υπερβολική φλόγα, πολύ λίγο πνίγει το φυτίλι και σβήνει.
Όλα τα φυτίλια αποτελούνται από μάτσα ινών που είναι είτε στριμμένες είτε πλεγμένες η υφασμένες. Αυτές οι ίνες απορροφούν το λιωμένο κερί και το μεταφέρουν στη φλόγα με τριχοειδές φαινόμενο.
Υπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτιλιών στην αγορά σήμερα. Ο τύπος του κεριού, οι διαστάσεις, το σχήμα, ο χρωματισμός και το άρωμα όλα επηρεάζουν την επιλογή του φυτιλιού.

Κατηγορίες φυτιλιών:

Τα περισσότερα καλής ποιότητας φυτίλια φτιάχνονται από πλεγμένες, υφασμένες η στριμμένες ίνες για να εξασφαλίζουν αργή και σταθερή καύση. Γενικά τα στριμμένα φυτίλια είναι πιο οικονομικά αλλά χαμηλότερης ποιότητας από τα πλεκτά. Καίγονται πιο γρήγορα και είναι κατάλληλα μόνο για εκκλησιαστικά κεριά και γενεθλίων.
Γενικά τα φυτίλια διαιρούνται στις εξής κατηγορίες:
Πλακέ φυτίλια: Είναι πλεκτά φυτίλια από 3 μάτσα νημάτων και έχουν σχήμα πλακέ (flat). Καίγονται ομαλά και γέρνουν προς την φλόγα χαμηλώνοντας αυτόματα. Είναι τα πιο κοινά φυτίλια για κεριά κολώνες και κηροπηγίου.
Στρογγυλά η τετράγωνα φυτίλια: Είναι πλεκτά φυτίλια που επίσης χαμηλώνουν αυτόματα στρεφόμενα προς την φλόγα αλλά είναι πιο στρογγυλά και πιο γερά από τα πλακέ. Προτιμώνται για το μελισσοκέρι και εμποδίζουν το μπλοκάρισμα του φυτιλιού από ορισμένα πιγμέντα και αρώματα. Χρησιμοποιούνται επίσης σε κεριά κολώνες και κηροπηγίου.
Φυτίλια με κέντρο: Είναι πλεκτά φυτίλια που έχουν κάποιο υλικό στο κέντρο τους για να διατηρεί το φυτίλι όρθιο κατά την καύση. Τα φυτίλια έχουν διατομή στρογγυλή και η χρήση διαφορετικών υλικών οδηγούν σε ποικιλία σκληρότητας. Το πιο κοινό υλικό για κέντρο είναι ίνες βαμβακερές, χαρτί, ψευδάργυρος η κασσίτερος. Τα συναντούμε σε κεριά σε βάζα, κολώνες, votive, και κεριά αφιέρωσης.

πηγή http://candlemaking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου