Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας – Βέροια


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ
Η Ιερά Μονή Καλλίπετρας τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου και η ονομασία «Καλλίπετρα» (όμορφη πέτρα) προέρχεται από τον βράχινο όγκο που την σκιάζει (στα Τουρκικά «Τζαμάλα»). Αποτελεί ένα από τα παλιά μοναστήρια, μέ παλαιότερη πληροφορία ύπαρξης προ του 1100. Το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη άνθιση μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Mάλιστα στα μέσα του αριθμούσε 37 μοναχούς.
Από την Μονή πέρασαν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω.
Το 1822 καταστράφηκε ολοσχερώς, καθώς η Μονή υποστήριξε το επαναστατικό κίνημα του Πρωτοσυγγέλου Βεροίας Γρηγορίου με κέντρο τη Νάουσα,  και κατά την καταστροφή εκείνη εκτελέσθησαν δια αποκεφαλισμού οι μοναχοί. Μεγάλη ήταν η συμβολή της Μονής στο Μακεδονικό Αγώνα, αφού συντηρούσε ελληνικά σχολεία, εξόπλιζε και περιέθαλπτε Μακεδονομάχους. Έτσι το 1907 επειδή η Μονή βοηθούσε την Ελληνική πλευρά, εκτελέσθηκε ο προηγούμενος της Μονής παπα-Σταύρος και ο συνοδός του, καθώς και ο Ηγούμενος Ιγνάτιος με τον συνοδό του διαμελισμού.
Μεγάλη καταστροφή συνέβη το 1941 όταν ένας επίδοξος βοσκός έκαψε τα σημαντικής αξίας διασωθέντα κτίρια και την εκκλησία. Σώζεται από την εποχή εκείνη μόνον το οστεοφυλάκιο με λείψανα περίπου 120 μοναχών.
Το 2002, 95 χρόνια μετά το βίαιο «νέκρωμα» της μονής, ήρθε η πνευματική ανάσταση με την εγκατάσταση του ηγουμένου π.Παλαμά και της συνοδίας του στο ερημωμένο μοναστήρι της Θεοτόκου. Μια εγκατάσταση που συνοδεύτηκε απο τις ευλογίες της ίδιας της Θεοτόκου καθώς με την επανατοποθέτηση της θαυματουργού εικόνας Της στο προσκυνητάρι της μονής, που μέχρι τότε φυλασσόταν στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βεροίας, και ενώ ήταν κλειδωμένο το καθολικό προσκυνητές άκουσαν ψαλμωδίες πατέρων… Ένα θαύμα που ενισχύει το φρόνημα ότι οι προαπελθόντες Πατέρες, ευλόγησαν την επαναλειτουργία της μαρτυρικής Μονής.

Το βράδυ της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου 2010 ξέσπασε φωτιά στο μοναστήρι. Η φωτιά προκλήθηκε απο βραχυκύκλωμα και γρήγορα επεκτάθηκε στην κεραμοσκεπή της πτέρυγας όπου στεγάζονταν το Παρεκκλήσι των Αγίων Πατέρων, το Αρχονταρίκι και η Τράπεζα της Μονής.
Οι πατέρες πρόλαβαν και διέσωσαν την θαυματουργή εικονα της Θεοτόκου που αποτελεί τον θησαυρό της Μονής, καθώς φυλάσσονταν στο Παρεκκλήσι που πρώτο παραδώθηκε στις φλόγες. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα πολυάριθμα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βεροίας, υπό την καθοδήγηση του διοιηκητή Πυράρχου κ. Διονυσίου Ντόβα και που επί πολλές ώρες μάχονταν τη φωτιά αποτρέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή.
Επίσης στο σημείο της φωτιάς παρέστει ο Στρατηγός δοιηκητής του Β” Σώματος Στρατού κ. Θεόκλητος Ρουσσάκης και οποίος διέθεσε περί τους 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων για τις εργασίες αποκατάστασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης ο οποίος παρέστει από την πρώτη ώρα της φωτιάς στη Μονή αλλά και οι αδελφότητες των Μονών Παναγίας Δοβρά και Τιμίου Προδρόμου Βεροίας οι οποίες κατέφθασαν αμέσως και βοήθησαν την δοκιμαζόμενη αδελφότητα της Μονής Καλλίπετρας.
Ένα απόσπασμα απο τις δηλώσεις του Καθηγουμένου της Μονής πατρός Παλαμά « Μέσα στην πολυώδυνη ιστορία της Μονής προστέθηκε ακόμη μία θλιβερή ημέρα σαφώς από τον φθόνο του μισοκάλου. Οι προσπάθειες αναστύλωσης της Μονής που για σχεδόν μία δεκαετία γινόταν με φοβερό μόχθο και κόπο είναι γεγονός ότι πρέπει να επαναληφθούν από το μηδέν. Εμείς ως μοναχοί αναβοούμε το «Δόξα τω Θεω πάντων ένεκεν». Οφείλουμε ανείπωτη ευγνωμοσύνη στην Πάντων Ευεργέτιδα Θεοτόκο που διέσωσε τη Θαυματουργή της Εικόνα και την αδελφότητα».
Σήμερα, το μοναστήρι έχει ανοίξει την αγκαλιά του και περιμένει όλο και περισσότερους εθελοντές στην δημιουργία των κελιών και της εκκλησίας. Οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι έχουν μέσα τους αρετές όπως την αλληλοβοήθεια, την αγάπη και την όρεξη να δουλέψουν για τους άλλους αδελφούς τους. Αυτοί οι άνθρωποι βεβαίως δεν θα πάρουν χρήματα όμως «πνευματικό μισθό», κάτι πολύ παραπάνω.
Τα κειμήλια της Μονής είναι η Θαυματουργός Εικών της Θεοτόκου Καλλίπετρας, Τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και πλήθος ιερών λειψάνων αγίων όπως Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αγίου Βασιλείου Μεγάλου, Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Ευσταθίου του Πλακίδα, Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου, Αγίων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, Aγίου Μοδέστου.

Η κύρια πανήγυρη της Μονής είναι 8 Σεπτεμβρίου, στο γεννέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίσης η Μονή πανηγυρίζει την Παρασκευή του Πάσχα στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (κατα αρχαίαν παράδοσιν), αλλά και στις 15 Αυγούστου στην κοίμηση της Θεοτόκου όπου και τελείται πανηγυρική αγρυπνία.

Πραγματοποιούνται επίσης, ανά σύντομα χρονικά διαστήματα εκπαιδευτικές εκδρομές από τον σύλλογο «Φίλοι της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας» σε πολλά, διαφορετικά και όμορφα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού με σκοπό την επίσκεψη σε μοναστήρια, εκκλησίες και ιερούς τόπους.
Ευχόμαστε για την «άνθιση» της Μονής και την ευλογία των Πατέρων της, και για όλη την οικουμένη, να μας χαρίζει ο Θεός το έλεος Του, την αγάπη Του και την συμπόνια Του στους δύσκολους καιρούς και πάντοτε.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
Τοποθεσία: Σκήτη Βεροίας, από τη Ράχη, στην κοιλάδα του Αλιάκμονα
Ηγούμενος: Αρχιμ. Παλαμάς Κυριλλίδης

Μοναχοί: 1
Τηλ. Επικοινωνίας: 6977 246 785
Διεύθυνση: Ι.Μ. Θεοτόκου Καλλίπετρας, Τ.Θ.4 Ράχη, Τ.Κ. 591 00, Βέροια
Ώρες επισκέψεως κοινού: Καθημερινά, από Ανατολή έως Δύση Ηλίου.
Τραπεζικοί λογαριασμοί:
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 0172/2430/0052/4301/9610/762
EUROBANK: 0026 0077 18 0101914984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου