Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πως κρίνουμε αν το κερί μας καίγεται σωστά;



  • Το φυτίλι δεν γέρνει πρόωρα 
  • Το κερί δεν βγάζει κάπνα. 
  • Δεν χύνεται το λιωμένο κερί. 
  • Δεν πνίγεται το φυτίλι 
  • Η παραφίνη λιώνει μέχρι την άκρη

Αν το κερί βγάζει κάπνα;
Βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι είναι καθαρό και κοντό και έχει το σωστό μέγεθος. Λερωμένο κερί μπορεί να βγάζει κάπνα. Κεριά των παρακάτω τύπων συνήθως καίγονται καλά:
Κεριά από καθαρή παραφίνη.
Κεριά με μίγμα παραφίνης και ως 20% στεατίνη
Κεριά από ζελέ διαμέτρου ως 6εκ.
Κεριά από καθαρό μελισσοκέρι
Βέβαια προϋπόθεση είναι να υπάρχει το σωστό φυτίλι!
Αν τα κεριά δεν ανάβουν καλά?
Αν το φυτίλι δεν είναι κερωμένο δεν καίγεται. Θυμηθείτε να βουτήξετε το ελεύθερο τμήμα του φυτιλιού σε παραφίνη. Ακάθαρτο κερί με αδιάλυτα δεν καίγεται γιατί βουλώνει το φυτίλι, συνήθως κεριά από ανακύκλωση απόκερων έχουν τέτοια προβλήματα.
Πόσο σημαντική είναι η θερμοκρασία χύτευσης; 
Είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Εξαρτάται από το κερί το καλούπι, και τον τύπο της επιφάνειας που επιθυμείτε. Αν είναι πολύ ζεστό
κολλάει στο καλούπι και δύσκολά βγαίνει, αν είναι πολύ κρύο (έχει κάνει μεμβράνη στην επιφάνεια, τότε συνήθως ξεκαλουπώνεται εύκολα αλλά εμφανίζει ανώμαλη ρουστίκ επιφάνεια που μπορεί να είναι επιθυμητή. Γενικά η θερμοκρασία χύτευσης συνιστάται να είναι οι 90 βαθμοί. Αν δεν προσέξουμε και ζεστάνουμε το κερί απευθείας στο μάτι η τη φωτιά και όχι έμμεσα με bain marie υπάρχει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης και αυτανάφλεξης ακόμα και χωρίς σπινθήρα. Συνιστάται επομένως η χρήση υδατόλουτρου (bain marie) που δεν επιτρέπει την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 100βαθμούς.
Πως θα αποφύγουμε φυσαλίδες στην επιφάνεια του κεριού; 
Εμφανίζονται όταν το καλούπι είναι κρύο και συγκρατεί αέρα στην επιφάνειά του. Για να τις αποφύγετε ανακατέψτε ελαφρά το ζεστό κερί μέσα στο καλούπι για να απεγκλωβιστούν οι φυσαλίδες.

Τι κάνουμε αν τα αρώματα είναι εν μέρει αδιάλυτα στο κερί; 
Μερικά αρώματα περιέχουν συστατικά που δεν διαλύονται στο κερί. Για να αποφύγετε προβλήματα σε τέτοιες περιπτώσεις μετά την προσθήκη του αρώματος στο κερί αφήστε το μίγμα να ηρεμήσει μέσα στο δοχείο τα αδιάλυτα συστατικά κάθονται στον πάτο του δοχείου και με προσεκτικό άδειασμα απομακρύνονται.
Αν αδιάλυτα υλικά (σκόνη, χρωστικές, άμμος) μπούνε στο κερί θα επηρεάσουν την καύση όπως και την όψη της επιφάνειας. 
πηγή http://candlemaking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου